تاریخ : پنجشنبه 23 آذر 1396

برای اولین بار در کشور انجام گرفت؛

چاپ کتاب‌هایی به خط بریل در حوزه‌ی سلامت در دانشگاه علوم پزشکی تبریز

کتاب های خود مراقبتی در ناخوشی های جزئی و خطر سنجی قلبی، عروقی و سرطان برای اولین بار به خط بریل، توسط مرکز بهداشت استان دانشگاه علوم پزشکی تبریز به چاپ رسید .
به گزارش روابط عمومی دانشگاه،  دکترعباسعلی درستی،  با بیان اینکه کتاب های خود مراقبتی در ناخوشی های جزئی و خطر سنجی قلبی، عروقی و سرطان برای اولین بار به زبان بریل در تبریز به چاپ رسیده است، اظهار کرد: این کتاب ها در راستای رسالت سازمانی مرکز بهداشت و درمان و آموزش پزشکی جهت ارتقای سطح سواد سلامت نابینایان تدوین شده است.
وی با تاکید بر اینکه سازمان جهانی بهداشت ارتقای سطح سواد سلامت را جزو مهم ترین مولفه ی تاثیر گذار در جامعه اعلام کرده است، افزود: با توجه به اینکه سیستم بهداشت و درمان متولی، مدیریت و تامین سلامت مردم در کشور بوده، بر همین اساس چاپ بسته های آموزشی مختلف جهت آموزش و ارتقای سطح سواد سلامت مردم در حوزه ی سلامت و بهداشت تحقق یافته است.
وی با بیان اینکه بسته های آموزشی باید مورد استفاده ی آحاد مردم قرار گیرد، گفت: با توجه به اینکه نابینایان نیز قشری از مردم کشور محسوب می شوند، ضروری است این قشر نیز از بسته های آموزشی سلامت برخوردار شوند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز با اشاره به اینکه حدود 500 هزار نفر دچار آسیب هایی نابینایی و حدود 150 هزار نفر در کشور نابینای مطلق هستند، افزود: با توجه به اینکه در مدارس و کتابخانه های کشور، بسته های سلامت جهت ارتقای سطح سواد افراد نابینا وجود نداشت، برهمین اساس گروه بهداشت سلامت مرکز بهداشت استان با همکاری دفتر آموزش وزارت خانه این بسته ها را تحت عنوان کتاب های خود مراقبتی و خطر سنجی قلبی و سرطان به خط بریل به چاپ رساندند تا نابینایان از خدمات آن بهره مند شوند.
دکتر درستی با بیان اینکه کتاب خود مراقبتی در پنج جلد و کتاب خطر سنجی قلبی و مغزی و سرطان در دو جلد با خط بریل برای افراد نابینا تنظیم شده است، اظهار کرد: با توجه به اینکه کتاب خود مراقبتی در قالب خود مراقبتی های فردی، اجتماعی و سازمانی اقشار مختلف جامعه را در حوزه ی سلامت توانمند می کند در نتیجه وجود این کتاب ها در جامعه برای افراد نابینا نیز الزامی است.
بنا بر همین گزارش توفیق علیزاده، کارشناس مسئول آموزش بهداشت  با بیان اینکه برنامه های خود مراقبتی جزء پنجمین برنامه ملی طرح سلامت خود مراقبتی است، اظهار کرد: در این برنامه ما باید تمامی جمعیت کشور را تحت پوشش قرار دهیم ولی قشر نابینای کشور در این حوزه مورد غفلت قرار گرفته است، برهمین اساس طی پروسه ای سال 96 در تیرماه، کتاب های اصلی سلامت را به خط بریل تبدیل کردیم تا مورد استفاده ی افراد نابینا قرار گیرد.
توفیق علیزاده با اشاره به اینکه 100 نسخه از هرکدام از کتاب ها به خط بریل برای افراد نابینا آماده شده است، گفت: تاکنون چندین نسخه در مراکز کتابخانه ها و مدارس نابینایان استان ارسال کرده ایم. فردی که دارای سواد خواندن و نوشتن خط بریل و هشت کلاس سواد باشد، می تواند از این کتاب ها استفاده کند.
وی از چاپ کتاب های سلامت مختص نابینایان برای اولین بار در تبریز خبر داد و گفت: با توجه به اینکه در آذربایجان شرقی 3 هزار و 593 نفر نابینا وجود دارد، چاپ این کتاب ها می تواند نقش موثری در ارتقای سطح سواد سلامت نابینایان داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه این کتاب ها با همکاری کتابخانه مرکزی استان و معاونت بهداشت به چاپ رسیده است، گفت: با توجه به اینکه چاپ و صحافی این کتاب ها دشوار بوده به همین دلیل زمان طولانی برای چاپ آن لازم است و ما با استفاده از امکانات کتابخانه مرکزی تبریز، توانستیم کتاب های معمولی در حوزه ی سلامت را به خط بریل چاپ کنیم و در حال حاضر نیز نسخه ای از این کتاب ها را به سازمان جهانی بهداشت ارسال می کنیم.

• توسط فاطمه دایی
  • تایید شده فاطمه دایی