تاریخ : دوشنبه 19 تير 1396

قائم مقام معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و سرپرست کارگروه توسعه علوم پرستاری: -

هیچ پرستار بیکاری وجود ندارد مگر تمایل به کار نداشته باشد/ آموزش بیمارستانی وجود ندارد، آموزش دانشگاهی است و البته یکی از عرصه های آموزش پرستاری بیمارستان است/ بیمارستان متولی آموزش پرستار نیست
قائم مقام معاون دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه در حال حاضر الگوی آموزش پرستاری کشور ما آموزش بیمارستانی نیست، و رویکرد وظیفه گرای سنتی سالهاست به  رویکرد جامع نگر و جامعه نگر دانشگاهی تغییر یافته است و در حال حاضر و در آینده نیز برنامه ای برای آموزش بیمارستانی با مفهوم اشتباهی که برخی مطرح می کنند، وجود ندارد.
 دکتر علیرضا ایرج پور، قائم مقام معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در حاشیه برگزاری جلسه بررسی آیین نامه استفاده از ظرفیت های بیمارستان های آموزشی در تربیت پرستاران و در گفت و گو با وبدا گفت: چیزی تحت عنوان آموزش بیمارستانی وجود ندارد و این که آموزشی با عنوان آموزش بیمارستانی و متفاوت با آموزش دانشگاهی مطرح می‌شود، شایعه است و بیمارستان مسئولیت و تولیت  تربیت پرستار را برعهده ندارد.
وی افزود: تمام آموزش ها تحت نظر دانشکده های پرستاری مامایی بوده و شایعاتی که در برخی گروه‌های مجازی نشر داده شده است، فقط جامعه پرستاری را ملتهب کرده است، چراکه اساسا بیمارستان ها واجد شرایط پذیرش دانشجو نیستند.
دکتر ایرج پور تصریح کرد: دانشجویان پزشکی حدودا  از سال چهار و دانشجویان پرستاری نیز از ترم دو به بعد، وارد آموزش بالینی می شوند،  اما هرگز نمی گوئیم آموزش پزشکی بیمارستانی یا آموزش پرستاری بیمارستانی ولی در عین حال عرصه آموزش هر دوی آنها و بسیاری از رشته های دیگر بیمارستان هم هست ولی بیمارستان متولی آموزش آنها نیست. بخصوص در رشته پرستاری چون دانش آموختگان، عرصه های خدمت در خارج از بیمارستان را نیز دارند، آموزش آنها نه می تواند و نه باید به عرصه بیمارستان محدود شود بویژه آنکه خدمات تخصصی و ارائه خدمات پرستاری در منزل و در مراکز بهداشتی نیز امروزه مورد توجه و تاکید است
وی درخصوص ظرفیت پذیرش دانشجوی پرستاری گفت: ظرفیت پذیرش دانشکده های پرستاری تابع بسیاری از عوامل است که یکی از آنها بیمارستان است.
دکتر ایرج پور ادامه داد: محیط آموزش نظری، شامل دروس علوم پایه، کلاس، آزمایشگاه مهارت بالینی و تجهیزات آزمایشگاهی، بودجه و از همه مهمتر اعضای هیات علمی عواملی هستند که ظرفیت راتعیین می کند و تعداد تخت یک بیمارستان یا احیانا بزرگی آن یا حتی اعلام آمادگی یک بیمارستان برای همکاری به تنهایی تعیین کننده افزایش ظرفیت برای دانشکده پرستاری نیست.
قائم مقام معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: شورای گسترش برای راه اندازی رشته ها دستورالعملی دارد، که در ابتدا دانشگاه درخواست خود را می دهد و یک سری سازه های نیروی انسانی را تعریف می کند، که مثلا برای مقطع کارشناسی چندنفر عضو هیات علمی و با حداقل چه مرتبه ای باید حضور داشته باشند و به دنبال آن نیز یک سری امکانات فضای فیزیکی دانشکده ای نیاز دارد، مثلا کلاس، فضای ازمایشگاهی و مهارت های بالینی.
وی ادامه داد: وقتی بازدیدها انجام شود، به بورد رشته ارجاع می دهد که بازدید کند. وقتی بورد بازدید می کند، غیراز فضای فیزیکی دانشکده و احکام استخدامی اعضای هیات علمی فضای آموزش بالینی را نیز ارزیابی می کند و این موضوع را به صورت دوره ای هم چک می کند که آیا این شرایط همچنان حاصل است یا نه.
دکتر ایرج پور گفت: بنابراین سنجیدن ظرفیت بیمارستان برای پذیرش پرستار ملاک نیست، بلکه بیمارستان در کنار دانشکده و نیروی انسانی می تواند، شاخص های مناسبی را برای پذیرش ایجاد کند.
وی درخصوص ظرفیت های پذیرش پرستار گفت: هرسال در یک بازه زمانی دانشکده ها درخواست ظرفیت می کنند و این درخواست را به معاونت آموزشی ارسال می کنند و  معاونت آموزشی آن را در شورای آموزشی دانشگاه به تصویب می رساند و در شورای دانشگاه تایید شده و به شورای گسترش منعکس می شود که در پورتال سنجش وارد می شود و این روال هرسال تکرار می شود.
سرپرست کارگروه توسعه علوم پرستاری افزود: سالانه حدود 7 هزار نفر ظرفیت پذیرش دانشجوی پرستاری وجود دارد که در حدود 83 دانشکده پرستاری دانشگاه های علوم پزشکی و  100 واحد از دانشگاه ازاد اسلامی پذیرفته می شوند
وی خاطرنشان کرد: در شهرهایی مانند تهران که تعداد بیمارستان ها زیاد است، همیشه کمبود نیروی پرستاری وجود دارد و اما در شهرهایی که جمعیت کمتری وجود دارد، پرستارانی وجود دارند که نمی توانند مطابق دلخواه خود مشغول شوند. اما در مجموع هیچ رشته ای مانند پرستاری وجود ندارد که این چنین به استخدام دانشگاه یا بخش خصوصی درآیند، به این مفهوم که هیچ پرستار بیکاری وجود ندارد، مگر اینکه تمایل شخصی وجود نداشته باشد.
دکتر ایرج پور در پایان گفت: خوشبختانه کلیه مسئولین دولتی در وزارت بهداشت درمان آموزش پزشکی و دانشگاههای علوم پزشکی  و غیر دولتی اعم از نظام پرستاری، انجمنهای علمی و حرفه ای در بهره برداری از ظرفیت آئین نامه توسعه همکاری مراکز آموزشی درمانی  با دانشکده های پرستاری برای تربیت کارشناسان پرستاری متفق القول و متحد النظر هستند و جلسه امروز نیز حاکی از همین اتفاق نظر بود و بر رعایت دقیق مفاد آئین نامه مذکور تاکید داشت.
  • توسط فاطمه دایی
  • در 1396/04/19